Wydarzenia

Europa na widelcu 2016

30 czerwca 2016

Co łączy litewskie Wilno, nasz Kraków, czeską Pragę, niemieckie Essen, szwedzki Sztokholm i portugalską Lizbonę? Wymienione miejsca we wcześniejszych latach zostały wybrane na siedzibę Europejskiej Stolicy Kultury, które to miano piastuje obecnie Wrocław. I to właśnie przysmaki z tych łącznie 16 państw można było skosztować na dorocznej wielkiej europejskiej biesiadzie.

Europa na widelcu to zdecydowanie jedna z wrocławskich imprez, którą warto na stałe zapisać w kalendarzu. O ile podczas zeszłorocznej edycji nie dało się narzekać na tłumy, tym razem przybyło znacznie więcej osób spragnionych kulinarnych doznań. Dlatego by uniknąć stania w długich ogonkach na szczęście pojawiliśmy się wkrótce po otwarciu, załapując się na wszystkie dania, na które mieliśmy ochotę. Po jedno z nich wracając nawet więcej niż raz :)

Największym pozytywnym zaskoczeniem były litewskie cepeliny, których nie mieliśmy okazji spróbować wcześniej. Niby proste w przygotowaniu, bo podobnie jak nasze polskie pyzy składające się z ziemniaków oraz mielonego mięsa, ale jakie dobre! Nic dziwnego, że tak szybko się skończyły :) Za to niezbyt wyraziste w smaku okazało się caldo verde, portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo, którą być może z powodu skosztowania jako jedno z ostatnich dań ciężko już było dokończyć.

Z kolei deserem, który zdecydowanie podbił nasze serce był węgierski sorbet z Tokajem i dodatkiem owoców, pysznie orzeźwiający i słodko-winny. Idealna ochłoda na panujący wtedy upał! Ponieważ zdecydowanie zaliczamy się do łasuchów, nie mogliśmy minąć obojętnie także tureckiej baklavy i prowansalskiej szarlotki. I oczywiście wrócić po kolejną porcję sorbetu ;)

Najmniej fotogenicznym, ale jednocześnie całkiem smacznym daniem okazało się Stoofvlees, rozpływająca się w ustach belgijska wołowina w piwie po flamandzku. Którą podobnie jak mititei, rumuńskie pikantne smażone kiełbaski podawane wraz z purée z fasoli, moglibyśmy jeść zdecydowanie częściej. Gdyby natomiast wybrać jedno stoisko, które „kupiliśmy” w całości, na pewno byłaby to Wielka Brytania. Za burgera z pulled pork oraz zupę cheesburgerową, które choć fantastyczne, jednak zdecydowanie lepiej jeść od święta ;)

europa-nawidelcu-2016-34

europa-nawidelcu-2016-33

europa-nawidelcu-2016-14Turecka baklavaeuropa-nawidelcu-2016-2

europa-nawidelcu-2016-4Węgierski sorbet na bazie Tokajueuropa-nawidelcu-2016-10Brytyjski burger z pulled porkeuropa-nawidelcu-2016-3Krewetki po hiszpańsku podane z misą sałat oraz gazpacho – andaluzyjski chłodnik.europa-nawidelcu-2016-32

europa-nawidelcu-2016-5Mititei, rumuńskie pikantne smażone kiełbaski podawane na purée z fasolieuropa-nawidelcu-2016-15Imambayıldı, tureckie faszerowane bakłażanyeuropa-nawidelcu-2016-30Niemieckie szparagi z sosem holenderskimeuropa-nawidelcu-2016-7Francuska tarta z kurczakiem, szpinakiem i serem gruyèreeuropa-nawidelcu-2016-23Smażone irlandzkie kiełbaski wieprzowe podane z purée z ziemniakóweuropa-nawidelcu-2016-28Włoski makaron tagliatelle z sosem bolońskimeuropa-nawidelcu-2016-31Svatební koláčky, czeskie drożdżowe bułeczki z nadzieniemeuropa-nawidelcu-2016-24Włoskie tiramisùeuropa-nawidelcu-2016-12Brytyjski burger z pulled porkeuropa-nawidelcu-2016-20

europa-nawidelcu-2016-13Caldo verde, portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizoeuropa-nawidelcu-2016-25Grecka moussakaeuropa-nawidelcu-2016-29

europa-nawidelcu-2016-19Sjasliek met mint en aardbei, belgijski szaszłyk truskawkowo-miętowy maczany w fontannie czekoladowejeuropa-nawidelcu-2016-22Smażone irlandzkie kiełbaski wieprzowe podane z purée z ziemniakóweuropa-nawidelcu-2016-6Stoofvlees, belgijska wołowina w piwie po flamandzkueuropa-nawidelcu-2016-21Francuska szarlotka prowansalskaeuropa-nawidelcu-2016-17

europa-nawidelcu-2016-1Litewskie cepeliny z mięsem i skwarkami z wędzonego boczkueuropa-nawidelcu-2016-18Kladdkaka, szwedzkie ciasto czekoladoweeuropa-nawidelcu-2016-11Brytyjska cheeseburgerowa zupa z mięsem wołowym na bazie sera cheddareuropa-nawidelcu-2016-16Imambayıldı, tureckie faszerowane bakłażany

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Natka 4 lipca 2016 at 09:51

    Świetne zdjęcia, ale trochę „czerwone” to tak pecjalni czy u mnie?

  • Leave a Reply