Wydarzenia

Europa na widelcu 2015

7 czerwca 2015

Już po raz 7 na wrocławskim rynku odbyła się impreza pod hasłem Europa na widelcu, w trakcie której można było spróbować potraw charakterystycznych dla wybranych regionów 16 europejskich państw. Dzięki różnorodności smaków przez chwilę można poczuć się jak na wakacjach, jest to też świetna okazja do poszerzenia kulinarnych horyzontów. Pewnie z powodu sobotnich upałów na biesiadzie nie pojawiło się zbyt wielu amatorów dobrego jedzenia i obyło się bez kolejek, dlatego mogłam spróbować wszystkich upatrzonych wcześniej dań. Najbardziej zachwyciły mnie hiszpański gulasz i francuska zupa z dodatkiem owoców morza, zdecydowanie rozczarowały moje ulubione desery – baklava i ciasto czekoladowe. Po gruzińskim gulaszu spodziewałam się większej wyrazistości, z kolei kuchnia brytyjska, wbrew obiegowej opinii, okazała się być całkiem smaczna.

europa-na-widelcu-2015-10Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny (Hiszpania – Galicja). Bardzo aromatyczny i pełen smaku, z chęcią poszłabym po dokładkę :)europa-na-widelcu-2015-04

europa-na-widelcu-2015-18Fondue – topione twarde sery (m.in. gruyère i ementaler) serwowane z różnorodnym pieczywem (Szwajcaria – Gryzonia). Kremowe danie z wyczuwalnym aromatem białego wina, mogłoby być odrobinę bardziej pikantne.europa-na-widelcu-2015-03

europa-na-widelcu-2015-16Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną (Polska – Podlasie). Danie, które miałam okazję spróbować pierwszy raz i muszę przyznać, że raczej nie zostanę jego fanką.europa-na-widelcu-2015-07

europa-na-widelcu-2015-14Swiss double choco mouse – mocno czekoladowy deser z truskawkami, jak na takie pyszności zdecydowanie za mała porcja! :) (Szwajcaria – Gryzonia).europa-na-widelcu-2015-08

europa-na-widelcu-2015-15Lamb burger – burger z jagnięciną, sosem majonezowym z chorizo i whisky (Wielka Brytania- Walia). Mięso okazało się soczyste, jednak bułka mogła być lepszej jakości.europa-na-widelcu-2015-09

europa-na-widelcu-2015-11Cheddar cheese soup – kremowa zupa z serem cheddar, intensywna w smaku i sycąca (Wielka Brytania – Walia).europa-na-widelcu-2015-00

europa-na-widelcu-2015-13Kladdkaka – szwedzkie ciasto, które miało być czekoladowe, ale czekolady nie zawierało (Szwecja- Smålandia).europa-na-widelcu-2015-06

europa-na-widelcu-2015-12Charczo – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów, które były niewyczuwalne w smaku (Gruzja – Imeretia).europa-na-widelcu-2015-05

europa-na-widelcu-2015-14Swiss double choco mouse – mocno czekoladowy deser z truskawkami, jak na takie pyszności zdecydowanie za mała porcja! :) (Szwajcaria – Gryzonia).europa-na-widelcu-2015-08

europa-na-widelcu-2015-17Soupe aux moules –  zupa z małży z młodą z marchewką (Francja – Normandia). Prosty i smaczny bulion warzywny z owocami morza, takie zupy mogłabym jeść codziennie.europa-na-widelcu-2015-02

europa-na-widelcu-2015-19Baklava – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów włoskich (Grecja – Kreta). To jeden z moich ulubionych słodkości i gdy tylko na niego trafiam zawsze staram się spróbować kawałeczek. Szkoda, że zamiast miodu użyto cukrowego syropu.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply